Balans tussen Omega-3 en Omega-6

Wat voor type vetten en oliën zijn er allemaal?

Ieder levend wezen heeft vetten nodig om in energie om te zetten. Of jij dat nu zelf bent, je kind, je kanariepiet of jouw vrolijke plant; we hebben allemaal vetten nodig. De meeste vetten moeten we via onze voeding of via een supplement binnen moeten krijgen, omdat ons lichaam zelf nauwelijks vetzuren kan aanmaken.

Omega-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die elk van specifieke voedingsbronnen afkomstig zijn en ieder een eigen unieke structuur hebben. Omega-3 en omega-6 zijn beide essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen dat het lichaam ze in tegenstelling tot omega-9 vetzuren niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moet halen.

Omega-3:

Omega-3 vetzuren zijn onder andere rijk aanwezig in vette vis (zalm, makreel, sardines, haring), algen, visolie, krillolie, lijnzaad(olie), pompoenpitten en walnoten.

Deze bevatten de goede stoffen: alfa-linoleenzuur (AL), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
De belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes.

Omega-5

Deze vetten vind je in zaagpalm en bevat Myristoleinezuur. De positieve werking van deze stof op het menselijk lichaam is nog niet zo lang bekend. Voorheen werd deze stof alleen gevonden in bepaalde dieren. Sinds kort weet men dat het ook in Kombo Butter en zaagpalm aanwezig is.

Omega 6

Omega-6 vetzuren vind je in veel plantaardige oliën die door de voedingsindustrie wordt gebruikt. Deze soorten worden omgezet in arachidonzuur (AA) en linolzuur (LA) in ons lichaam. Dit bevordert ontstekingen in ons lijf.

Er zijn maar weinige goede bronnen omega-6 (gammalinoleenzuur (GLA)), zoals hennep-, borage- en teunisbloemolie.
Deze goede omega-6-vetzuren versterken onder andere het immuunsysteem en ondersteunen hart en bloedvaten in tegenstelling tot de omega-6 vetzuren die je in fastfoodproducten terug vindt.

Omega 7

Deze vetzuren vind je vooral in wilde zalm en macadamianoten. Deze bevatten palmitinezuur.

Omega 9

Omega-9 vetzuren worden zelf door het lichaam aangemaakt maar zitten ook in onder andere olijfolie en avocado’s. Ze zijn vooral belangrijk omdat ze bijdragen aan de productie van prostaglandines, die onder andere een gezonde celfunctie, bloedsamenstelling en hormoonhuishouding bevorderen. Zinzino heeft aan hun omega-3-olie een hoogwaardige olijfolie met polyfenolen toegevoegd.

Verhouding Omega 3-6

Door de Raad van Volksgezondheid (Europa) wordt een verhouding van Omega-3/Omega-6 aangeraden van 5:1 of lager. In Japan is deze de verhouding 2:1.
Gemiddeld heeft een Europeaan een verhouding van 15:1 en de VS 25:1.
Een verhouding van Omega-6:Omega-3 van 3:1 of lager is ideaal. Hierdoor blijft ons lichaam uit een chronische toestand van ontsteking. Onze voeding is, doordat wij anders zijn gaan eten, verzadigd met Omega-6 en afgenomen met Omega-3.
De onverzadigde Omega-3 vetzuren waarover het gaat zijn DHA en EPA en zitten in wilde vette vis uit de oceaan.
Plantaardige Omega-3 (ALA) moet in het lichaam omgezet worden in DHA en EPA, echter deze omzetting is beperkt, gemiddeld tussen de 7 en 12 %, bij vrouwen beter dan bij mannen.

Zinzino heeft tot nu toe 740.000 bloedtesten laten uitvoeren waarin gekeken wordt naar de vetzurenbalans van: verzadigde vetzuren, enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren. In totaal 11 vetzuren; dit is 98% van onze totale vetzuren.

De resultaten geven aan dat 95% van de mensen een groot risico op gezondheidsproblemen loopt door:

  • Disbalans tussen Omega-3 en Omega-6
  • Te laag Omega-3 niveau
  • Onvoldoende polyfenolen in onze voeding
  • Tekort aan vitamine D

Omdat de verhouding Omega-6:Omega-3 zo cruciaal is voor het goed kunnen functioneren van je lichaamscellen (honderd triljoen) is een aanvulling van Omega-3 cruciaal.

Veel Omega-3 supplementen bereiken niet de gewenste verhouding van 3:1 of lager. Dit blijkt onder meer ook uit de afgenomen bloedtesten. Gemiddeld liggen die op een verhouding van 7:1, dus te hoog om uit de gevaren zone te komen.

BalanceOil producten van Zinzino halen de score van 3:1 of lager. Deze producten zijn wetenschappelijk samengesteld en bevatten naast de genoemde DHA en EPA ook polyfenolen uit olijfolie en vitamine D.